Welke toonsoort handpan?

Welke toonsoort Handpan?

In Eigenwijsjes, Handpan by AnnaLeave a Comment

Je ziet of hoort de handpan voor het eerst en… BAM! je bent verliefd. Wat een prachtige klanken. Die klanken vormen samen een bepaalde toonsoort. Je zou weleens zo’n prachtig instrument willen aanschaffen. Maar als je dan zo ver bent om een handpan te kopen is het wel handig te weten: welke toonsoort wil jij?

Als je je gaat inlezen kom je erachter dat er wel heel erg veel soorten handpannen zijn… Dus ook veel toonsoorten. Waar het begon met de Hang / Hangdrum van PanArt in Zwitserland, met “maar” 8 tonen aan de bovenkant van het instrument, heb ik nu al instrumenten gezien met wel 30 tonen!

Zowel aan de boven- als onderkant kunnen die tonen zitten. Het grote meestal uitstekende bolletje in het midden heet overigens de ‘Ding’. Deze toon is de grondtoon van de toonsoort. De laagste toon op het instrument.

Maar ik ben geen voorstander van al te diep ingaan op de technische kant van het verhaal. Nadenken over de toonsoort kan erg afleiden van je gevoel. Het brengt mensen vaak in hun hoofd, daar waar ze nu juist zo in hun gevoel worden geroerd bij het luisteren en zien van de handpan. Overigens een prachtig inzetbaar instrument voor onder andere muziektherapie.

Dus naar je gevoel: men zegt dan ook weleens dat de handpan (en daarmee de toonsoort) jou kiest. Ik raad je vooral aan om veel te gaan luisteren naar verschillende toonsoorten en verschillende artiesten. Ik ben fan van Kabeçao en hij speelt op heel veel verschillende pannen. Maar ook @1peace1 vind ik een fijne handpanspeler. Tot slot mag je docent David Charrier zeker niet overslaan in jouw research! Maar daarover meer in het artikel over handpan leren spelen met de Online Master The Handpan Course (en een dikke korting 😉 ).

“In welke toonsoort staat jouw handpan?”

Ja, die vraag krijg ik vaak: welke toonsoort? Het is de Dkurd9. Oftewel: Dm. D mineur.

Deze toonsoort is toegankelijk om naar te luisteren. Veel mensen brengt het meteen in een rustige staat van zijn. Maar ik ken ook mensen bij wie deze toonsoort intens veel verdriet losmaakt. Ikzelf krijg aanvankelijk een soort melancholische gemoedstoestand. Kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Waarna ik helemaal zen wordt en tot rust kom…

“Hoeveel tonen heb ik nodig op de handpan?”

Ook een veelgestelde vraag. Well, ik kan alleen maar over mijn eigen ervaring spreken. En ik moet eerlijk zeggen: ik heb soms een haat-liefde verhouding met mijn handpan. Heel fijn zo’n toonsoort, met passende klanken en een afgestemde harmonie. Maar hé, ook best beperkend als ik ff een andere gemoedstoestand wil ervaren. Of gewoon eens een liedje wil naspelen. Zoals ik dat op de piano, gitaar of met mijn stem wel vrijuit kan.

Maar wat ik vooral leer van de handpan is dat ik binnen de beperking van 1 toonsoort, ik steeds meer vrijheid kan ervaren. Door de eenvoud. Door de zorgeloosheid van het spelen van een “foute” toon. Alles past bij elkaar. En dat ervaar ik vaak juist als heel bevrijdend. Ik word door het instrument uitgenodigd om mij eraan over te geven dat er “maar” 9 tonen zijn. Het brengt mij sneller in een flow. En dat is heerlijk…

Ik wens je heel veel succes en plezier in jouw zoektocht.

Hartelijke groet,

Anna

@Handpanna op Facebook

@HandpAnna op Instagram

@handpanmeditatie op Insight Timer


Meer over de handpan

Leave a Comment