Image
Wat is muziektherapie?

Muziektherapie valt onder de vaktherapieën (dramatherapie, psychomotorische therapie, beeldende therapie en danstherapie) maar wat is muziektherapie?

Muziektherapie is een behandeling die jou kan verder helpen in jouw dagelijkse leven. Je gebruikt vooral muziek (luisterend of makend) om te werken aan jouw therapeutische doelen. Een doel kan bijvoorbeeld gericht zijn op het uiten van je emoties, of het omgaan met jezelf en anderen.

Muziektherapie individueel, in groepsverband of online

Het kan allemaal. Individueel kan je wekelijks of om de week terecht en oefen je met name om in contact uit je comfortzone te stappen.

Als je dat lukt, en je wil het breder trekken, dan is de groep wel wat voor je! In je individuele traject kunnen we dieper ingaan op jouw thema's, en in de groep oefen je je nieuwe vaardigheden.

Groepstherapie: SingInsideOut, stembevrijdend!

SingInsideOut is zo'n groep. Er komen ook mensen die niet individueel bij mij komen. Maar het gewoon enorm fijn vinden om bezig te zijn met zingen op een stembevrijdende manier. Het is dan ook een gemixt gezelschap: jong, oud, rijk, arm. De verschillen vallen eerst in het niet, en daarna zie je dat de verscheidenheid de momenten juist zo mooi maken. Zelfvertrouwen groeit, eigenheid wordt zichtbaar en hoorbaar. Er ontstaat Authentiek Samen Zijn.

SingInsideOut Online

Voor diegenen die er geen genoeg van kunnen krijgen of die liever alleen wil experimenteren, bestaat de online serie SingInsideOut. Sessies die je beluistert waar en wanneer je wil.

Welke vorm van muziektherapie past bij jou?

Stuur een mail waarin je jouw situatie uitlegt, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om samen te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Wachttijden

Neem contact op voor de actuele wachttijd.

wachttijden


Voor wie?

Adolescenten en volwassenen

Voor jou? Misschien wel als je affiniteit hebt met muziek, en jij:

  • jezelf wil laten horen, en je dat heel spannend vindt
  • jouw autonomie en vertrouwen wil vergroten
  • bang bent voor je emoties
  • jouw emoties wil leren herkennen, verdragen en uiten
  • jouw grenzen wil leren  aangeven
  • beter in contact wil zijn met jezelf en anderen.
  • moeite hebt om bepaalde aspecten van het leven te accepteren
  • heftige gebeurtenissen wil verwerken
Werkwijze

Nadat je me een mailtje hebt gestuurd, krijg je een aanmeldformulier. Wat volgt is een (telefonisch) intakegesprek. Als je verder wil, tekenen wij een overeenkomst en gaan we aan de slag! Doelen zijn zeer uiteenlopend. Van emoties verkennen, herkennen en erkennen. Tot jezelf toestaan niks te moeten/hoeven doen. Van het leren verdragen van jouw emoties, tot het uiten van jouw emoties. Voelen is soms moeilijk, maar als je voelt, weet je dat je leeft!

Het samen beluisteren en/of maken van muziek, kan emotionele processen aanzetten, stimuleren en door laten werken. Hiermee kun je (nare) gebeurtenissen verwerken, een plek geven en achter je laten.

Aanvaarden

Het begint bij aanvaarden. Aanvaarden van dat wat er nu niet is. Maar vooral van dat wat er nu wél is. Bij muziektherapie zijn we (ogenschijnlijk) eenvoudigweg aanwezig bij dat wat er nu in jou leeft, met je volle aandacht voor dat wat zich nu aandient. We vertoeven hier, vertrouwend op dat jij datgeen kan dragen wat zich nu aandient, hoe pijnlijk ook. Je daarmee verbinden en hier klank aan geven, maakt dat er innerlijke ruimte komt en dat het een plek kan krijgen. Sommigen voelen zich bevrijd, anderen voelen een vredige rust en acceptatie. Soms heeft dit één sessie nodig, soms duurt het jaren.

Wel zelf, maar niet alleen.

Het gaat er om dat je een plek hebt, waar je jezelf kunt onderzoeken. Je doet en draagt dat zelf, maar je hebt een keuze om dat in je eentje te doen, of samen. Binnen muziektherapie geldt dan ook: wel zelf, maar niet alleen.

Lees meer..

Tarieven en Vergoeding

Telefonische kennismaking: vrijblijvend.

Intake: €45,-

Daarna:

85,- per sessie van 60 minuten

OF

Pakket van 5 wekelijkse sessies voor 375,- . (voor particulieren die de sessies niet of gedeeltelijk vergoed krijgen.)

NB: Tarieven via een ZPM of instelling wijken af van eerder genoemde tarieven.

Vergoedingen

Zorgprestatie Model (ZPM): Muziektherapie (overkoepelende naam is 'vaktherapie') kan worden vergoed vanuit de ZPM. Ben je al in behandeling bij een erkende psycholoog, klinische psycholoog, psychotherapeut of psychiater?  Dan kan muziektherapie in deze ZPM worden opgenomen. De kosten van muziektherapie worden met een ZPM verantwoord naar de zorgverzekeraar. Belangrijk hierbij is dat je weet dat overleg plaatsvindt tussen jouw behandelaar en mij.

Zorgverzekeraar: een aantal zorgverzekeraars vergoedt muziektherapie gedeeltelijk vanuit een aanvullend pakket. Soms wordt er om een verwijsbrief of indicatie gevraagd van jouw (huis)arts of behandelaar. Via Zorgwijzer kun je opzoeken of jouw verzekeraar muziektherapie vergoedt. Aan het overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer altijd zelf bij de verzekering of je recht hebt op (gedeeltelijke) vergoeding.
Voor vergoeding door de zorgverzekeraar is het belangrijk te weten dat ik lid ben van de beroepsverenigingen NVvMT en FVB  en ingeschreven sta in het Register Vaktherapie.


Voor verwijzers

Kijk voor meer informatie op de pagina voor verwijzers. Onder verwijzers worden regiebehandelaars verstaan, waaronder: psychiaters, klinisch psychologen, gz-psychologen, hoofdaannemers van de Gemeenten in Zuid-West Brabant.