handpan

Wat is een goede handpan voor beginners?

In Handpan by AnnaLeave a Comment

Wat is een goede handpan voor beginners? Bestaat een beginnershandpan überhaupt? Een zeer veel voorkomende vraag!

Je leest hier mijn visie.

Goede handpan voor beginners

Bestaat er een beginnershandpan? Ligt eraan wat je ermee bedoelt. Vergeleken met de gitaar kun je voor 50,- een beginnersgitaar kopen, en voor duizenden euro’s een handgebouwde gitaar. Het verschil zit hem dan in klankkleur door verschillend gebruik van materiaal. Maar: een gitaar is een instrument dat meestal hetzelfde wordt gebouwd: 6 snaren, in dezelfde toonsoort.

Een handpan is uniek

Een handpan wordt altijd met de hand gestemd. En in verschillende toonsoorten. Kies je voor een toonsoort, dan zit je daaraan vast. Of je moet een nieuwe kopen. Jij bent een beginner, maar ben je al muzikant? Of heb je nul muzikale ervaring met het bespelen van instrumenten?

Heb je al muzikale ervaring met het bespelen en leren van een instrument?

Heb je al ervaring met het leren van een instrument? Deze vraag maakt uit! Want als je nog helemaal geen kennis en ervaring hebt, dan volstaat wellicht een handpan met “maar” 8 tonen aan 1 kant van de handpan. Maar als je al muzikant bent, heb je misschien behoefte aan meer tonen zodat je meer kunt variëren.

Hoe meer tonen, hoe moeilijker?

Ja. Dat denk ik wel. Want de keuze wordt groter en hoe meer tonen hoe minder overzicht. Weet ook: hoe meer tonen, hoe duurder de handpan. Want zoals eerder gezegd, de handpan wordt met de hand gebouwd. Het kost meer tijd om meer tonen te maken op een handpan.

Dus, bestaat de beginnershandpan?

Een “goede” handpan voor beginners bestaat wat mij betreft niet. Een handpan wil je vanwege die specifieke handpan. Vanwege dát geluid van die unieke handpan die je in je handen hebt liggen.

Maar: is je budget beperkt, en wil je NU een handpan? Dan kun je een beginnershandpan als volgt definiëren:

  • een goedkopere handpan (rond de 1300,-) met 8 of 9 tonen,
  • in een toonsoort die over het algemeen lekker in het gehoor ligt (bijvoorbeeld DKurd9)

Maar mijn advies is om de handpan ALTIJD éérst uit te proberen voordat je hem koopt. Geduld is een schone zaak. Voel na een bepaalde tijd of je de handpan nog steeds wil, of dat je een genietende luisteraar bent.

De handpan eerst uitproberen

Ga ergens heen waar je het instrument eerst kunt uitproberen. Dat kan in een winkel, maar kan ook bij mij met een kennismakingssessie. Je voelt en ervaart of je een ‘klik’ hebt met het instrument. Daar heb je geen muzikale achtergrond voor nodig!

Als je daarna nog steeds voelt dat je een handpan wil, ga dan voor de klank en aanslag die jij fijn vindt. Er wordt ook weleens gezegd dat het instrument jou kiest. Laat geld er dan geen rol bij spelen… Je wordt er verliefd op en wil ermee trouwen!


Meer over de handpan

Nederlandse handpancursus

Leave a Comment