Image
Zorgwoningen

o.a. in de gehandicaptenzorg & ouderenzorg.

Ik kom binnen met de handpan en de gitaar. Speel in op het moment, met dat wat zich aandient. Een retorische beweging van de bewoner, klappend enthousiasme, of juist intense rust.

  • €65,- per sessie van 40 minuten voor maximaal 10 personen + begeleiders*
  • €110,- voor twee aaneensluitende sessies

*De groep bestaat meestal uit 8 bewoners plus minimaal 1 begeleider die de bewoners goed kent en hen mee begeleidt door de muzikale reis. De taak van de begeleider is met aandacht in het moment zijn met, bij en voor de bewoners. Misschien vraagt het moment om een liefdevolle hand aan de bewoner, of om een zachte, geruststellende blik, lieve woordjes of het wiegend mee-neuriën op de muziek. De stilte is ook te beluisteren, om de klanken te laten naklinken en zal daarom afgewisseld worden met het instrument.

Mail naar anna@annaliem.nl voor een afspraak.


VEEL GESTELDE VRAGEN:
  • Kan de bewoner erbij zijn als die veel (ongecontroleerd) geluid maakt?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Is het de angst dat de bewoner tot last is bij de anderen? Of schat je in dat de bewoner de sessie en het geluid helemaal niet fijn vindt? Waar komt het gedrag vandaan? Is het misschien enthousiasme en opwinding? Of is het een negatieve spanning, die alleen maar opgebouwd wordt wanneer de bewoner er bij blijft? Is het dan omdat het een nieuwe situatie is waar de bewoner aan moet wennen? Of blijkt de muziek echt niet aan te sluiten bij de persoon?

Omdat ik de bewoners niet goed genoeg ken, kan ik meestal niet inschatten waar gedrag vandaan komt. Wat ik wel kan zeggen is dat het vaak de moeite waard is om een tijdje aan te zien (en dus te verdragen) wat het moment voor effect zal hebben voor de betreffende bewoner. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat door vertraagde prikkelverwerking, de cliënt na een tijdje rustiger wordt.

Kijk in het moment zelf hoe het verloopt. Als de bewoner geluid maakt en de andere bewoners lijken daar geen last van te hebben of worden er niet onrustig van, en als je de handpan nog enigszins kunt blijven horen, dan zou ik de bewoner zeker laten zitten. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste tien minuten en de laatste tien minuten met de bewoner aanwezig te zijn.

Ook kan je proberen om de bewoner uit de kring te halen en de afstnad te vergroten ten opzichten van de groep en de muziek.

  • Mogen de bewoners en begeleiders de Handpan aanraken?

Nee. De handpan is een kostbaar instrument. De kans dat het instrument beschadigd raakt bij verkeerd gebruik is groot. Daarom is het helaas niet mogelijk de handpan aan te raken of uit te proberen.

  • Wat te doen als een bewoner richting de handpan loopt en ogenschijnlijk de handpan wil pakken/aanraken?

De begeleider gaat rustig, maar zo snel mogelijk, naar de bewoner toe om de bewoner vervolgens terug te begeleiden naar de stoel.