handpan leren spelen moeilijk of makkelijk

Handpan spelen moeilijk?

In Handpan by AnnaLeave a Comment

Is handpan (leren) spelen eigenlijk moeilijk? Tja, wat versta jij onder makkelijk of moeilijk? Wat is handpan kunnen spelen? Is dat al wanneer je er een toon uit kunt krijgen? Zo ja: dan is het niet moeilijk.

Maar wil jij virtuoze ritmes spelen waarbij zowel techniek als muzikaliteit uitblinkt… dan is het misschien weer wel moeilijk.

Wees gerust

Over het algemeen zou ik zeggen: nee, handpan leren spelen is niet moeilijk. Viool spelen is veeeeeeeeeeel moeilijker! Op de handpan passen de meeste tonen al lekker bij elkaar en kan je dus nauwelijks vals spelen.

Techniek handpan spelen

Als jij weet hoe je de klank eruit kunt krijgen die jij wil met de techniek (bijvoorbeeld zo’n lange, mooie, zachte maar heldere klank), dan is het vervolgens een kwestie van ritmes aanleren en patronen spelen. En die kun je zo technisch, of eenvoudig maken zoals jij wil. Voor die basis techniek check je even dit filmpje.

“Echt” handpan leren spelen

Hoewel ik het zelf fantastisch vindt als mensen intuïtief en vrij durven spelen, zonder regels of doen zoals iets ‘hoort’, kan ik me voorstellen dat je toch ergens een basis wil leren. Van daaruit kun je dan steeds vrijer speler. Dan is het spelen plots echt niet moeilijk!

Als je al een muzikale achtergrond hebt, dan volstaan in het begin zeker de handpanlessen via YouTube. Ik heb veel geleerd door te kijken en te luisteren naar Kabeçao, mijn favoriete handpanspeler. En Amy Naylor geeft veel goede handpanlessen op YouTube.

Maar wil je het grondig aanpakken en weet je dat je er daarna serieus mee verder wil, met steeds meer uitbreiding? Dan raad ik je de cursus Master the Handpan van David Charrier aan. Hij heeft de beginnerscursus, gevorderden cursus en vergevorderden cursus. Daarnaast biedt hij tal van Masterclasses aan die worden gegeven door de beste handpanspelers. En ja wel, waaronder: Kabeçao!

Kortingscode voor de Master the Handpan course van David Charrier

Wil je een kortingscode? Die heb ik voor je! En dat scheelt je wel heel veel! Hier vind je de kortingscode. Succes met spelen!

Liever handpanles in het Nederlands?

Het enige nadeel van de Master the handpan cursus, is dat het in het Engels of Frans wordt gegeven. Voor de beginners onder ons heb ik daarom een handpancursus in het Nederlands gemaakt.

Conclusie handpan spelen moeilijk?

Nee. Met de basistechniek en het intuïtief spelen klinkt het al gauw hemels!


Meer over de handpan

Leave a Comment