verklaren of ervaren

Verklaren? Of liever ervaren?

In Eigenwijsjes, muziektherapie, SingInsideOut, Stembevrijding by AnnaLeave a Comment

Energie via je je kruintje?

“Ik wist niet dat de energie via je kruintje naar binnenkomt.” Zei mijn opa met een eigenaardig lachje op zijn gezicht. Opa, 90+ en huisarts geweest, had een boek vast dat hij vond bij mij op tafel. Ik vroeg mijn opa toen waarom hij de vraag stelde en deze opmerking maakte. Het plagerige lachje verdween en er volgde een voor mij fijn en serieus gesprek.

Het mysterieuze gevoel

Mijn opa vertelde een stuk van zijn geschiedenis en hoe hij wel of niet tegen het leven aankijkt. We kwamen samen uit op het mysterieuze gevoel wat men kan ervaren in het leven. Ken jij dat ook? Het gevoel wanneer je denken stopt, wanneer alles klopt, wanneer je diepe vrede en stilte voelt? God(delijk), alles is 1, de Bron, het Universum, de Essentie, enzovoorts. Allemaal pogingen tot het benoemen van dat mysterieuze gevoel…

Verklaren of ervaren?

Maar voor mij is het een gevoel dat als ik het ook maar poog te ontleden of te verklaren, het volledig weg is. Ik wil het vooral niet verklaren. Ik wil het ervaren.

Bij het verklaren krijg ik zelfs weerstand. Ik word er kritisch van. Waarom? Daar heb ik dan wel een verklaring voor: angst. Ik ben bang voor de misinterpretaties die het kan opleveren, die weer ruzies en zelfs oorlogen kunnen opleveren. Het mystieke van het leven is niet te duiden. Dus waarom zou ik dat doen? Dat is waar opa en ik herkenning vinden in elkaar: “Voor mij is het zinloos een verklaring te zoeken.” zei opa. En ik wil gewoon genieten van het fijne mysterieuze gevoel.

Luisteren en nieuwsgierig zijn

Tegelijkertijd wil ik voorzichtig zijn met mijn kritische houding. Iedereen heeft hoe dan ook zijn eigen beleving en waarheid. Bij dat besef verdwijnt mijn weerstand als sneeuw voor de zon als iemand met een verklaring komt voor een bepaalde beleving die mogelijk niet mijn waarheid is. Luisteren en nieuwsgierig zijn naar wat iemand beweegt en drijft, maakt dat ik met respect de ander kan aanhoren.

Terug naar dat mysterieuze. Ik vind het overal. Maar vooral in de natuur en… in de muziek.

“Musik ist mehr als Philosophie und Wissenschaft”

Een zinnetje dat opa opdreunde en hij zei dat hij het ooit ergens op een cdhoesje was tegengekomen. En daarmee eindigde onze conversatie gelijkgestemd.

De volgende dag belde opa op: “ik zou graag de titel van het boek willen weten. Het is esoterische literatuur, niet?” “Ja, opa. Het boek heet: De zetel van de ziel” Zei ik, zachtjes lachend in mijzelf. 

Tijdens mijn werk als muziektherapeut, handpanspeler en stembevrijder zie ik geregeld mensen die teruggeven dat zij het mysterieuze gevoel hebben ervaren tijdens de sessie of workshop.

Verslavend

Aan het begin is het vaak doodeng om jezelf hoorbaar te maken in het bijzijn van anderen. Al jouw oude patronen, inclusief pijn, kunnen bloot komen te liggen. Het vraagt dus moed. Maar hier bij blijven, het toelaten, voelen én uiten, is bizar bevrijdend.

En dát is verslavend.

Kom het ervaren zou ik zeggen: welkom.

Warme groet,

Anna

Leave a Comment