handpan

Handpan set-up voor live optredens

In Eigenwijsjes, Handpan by AnnaLeave a Comment

Wekelijks “treed ik op”. Online. De handpan set-up voor live optredens is echter andere koek.

Insight timer

Insight timer, sinds 2020 mag ik daar livestreams geven als meditatiedocent. Handpanmeditaties en SingInisdeOut kan ik hier mooi combineren. Het was even zoeken naar goed geluid. Maar met mijn loopstation, Focusrite audio-interface en Scarlett condesator microfoon vind ik het heel erg fijn werken.

Met bijna 3000 volgers zijn er altijd wel meer dan 100 mensen aanwezig tijdens zo’n online optreden. Toch voelt het ook een beetje gek, want zij zien mij wel, maar ik hen niet. Ik heb behoefte aan live optredens. Op locatie. Hoe gaaf is het als ik bijvoorbeeld Ecstatic Dance kan faciliteren met LIVE muziek?!

Live optreden met de handpan, welke microfoon en versterker?

Alleen… het schrikt me ook af, omdat ik tot nu toe niet zo’n goede ervaring heb met de handpan set-up. Met een condensator microfoon gaat het sowieso niet omdat je dan feedback krijgt (het rondzingen van het geluid). Maar welke microfoon en versterker(s)/luidsprekers heb ik dan nodig voor een goede set-up voor handpan live optredens?

Dynamische microfoon voor live handpan optredens

Wat is eigenlijk een set-up? Dat is wat je nodig hebt aan apparatuur en spullen. Naast je instrument (in mijn geval: de handpan, gitaar, stem en loopstation) heb je versterking nodig. Daar heb je dan weer een of meerdere microfoons voor nodig plus de kabels om dit met elkaar te verbinden.

Vooralsnog ga ik komende tijd maar eens experimenteren met wat ik heb:

  • Een roland versterkertje uit het jaar nul met een jack-kabel naar loopstation.
  • Een dynamische Samson microfoon die met een XLR-kabel naar de input van mijn loopstation gaat gericht op mijn handpan. Deze microfoon staat op een lage vloerstandaard.
  • Een 2e dynamische Samson microfoon die met XLR-JACK-kabel (ik heb maar 2 input mogelijkheden helaas) naar de input van mijn loopstation gaat voor mijn stemgebruik. Deze staat op een gewone microfoonstandaard.

Ik zal mijn bevindingen op mijn Instagram posten. Ik ben ook zeer benieuwd of jij nog tips en tricks hebt? Laat het me dan vooral weten!

Warme groet,

Anna


Meer over de handpan

Leave a Comment