handpan audio-opnames maken

Handpan audio-opnames maken

In Handpan by AnnaLeave a Comment

“Hoe neem jij de handpan op? Hoe maak je goede audio-opnames? Welke microfoon gebruik je om het geluid van de handpan te vangen?” Een kleine greep uit veelvoorkomende vragen in mijn mailbox. Je kunt ook zelf googlen en alles uitvogelen. In het Engels zou je kunnen kijken op de zoekterm: How to record handpan.

Aangezien ik nu al meerdere mensen heb getipt om een alles in 1 pakket van Focusrite te kopen, omdat ik dat zelf heb en er laaiend enthousiast over ben, dacht ik: beter schrijf ik hier even een artikel over.

Voor mij was het een zoektocht naar wat te gebruiken. Ik bespaar je alle details. Het was dan ook een verademing toen ik een kant en klare oplossing had gevonden. In dit artikel lees je wat ik precies gebruik voor het maken van opnames met de handpan. TIP: Beluister eerst mijn opnames, om te kijken of je het wat vindt. Want als je het niets vindt, dan zou ik ff verder googlen 😉 Al is er wel degelijk verschil tussen opnames maken en deze opnames afmixen/bewerken… Je zou alles kunnen uitbesteden, maar dan ben je heel veel geld kwijt. Om demo’s te maken is dat wat ik gebruik perfect! Het afmixen is wel echt iets dat tijd kost om het te leren.

Owja, en natuurlijk is dit alles in 1 pakket niet enkel voor het opnemen van de handpan. Ik heb er ook mijn hele SingInsideOut Online serie mee opgenomen en neem er regelmatig mantra’s en meditaties mee op. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je hiervan een aantal opnames. Ook gebruik ik de microfoon en audio-interface tijdens de LIVE SingInsideOut via Zoom of als ik LIVE speel via de Insight Timer app.

Vooropgesteld: ik heb geen professionele opname studio. Maar, ik vind de kwaliteit van mijn opnames wel degelijk volstaan. Het is beter dan de dictafoon, met een ruis op de achtergrond en het platte geluid wat eruit komt.

Vind jij dat nou ook? En wil je zelf aan de slag? Wil je een eigen muziekstudio(otje) thuis maken? Ben je er klaar voor om handpan audio-opnames te gaan maken? Dit is wat je nodig hebt:

  1. Condensator microfoon + standaard + URL kabel (rechts op de foto) (eventueel een plopkap)
  2. Audio-interface (geluidskaart waar je de microfoon inplugt.) (op de foto: onder de laptop verstopt)
  3. Laptop/computer, waar het geluid kan worden opgeslagen en worden bewerkt.
  4. DAW (Digital Audio Workstation). Dit is een software programma waarmee je het geluid kunt bewerken: Ik gebruik REAPER. Dat is gratis, en de betaalde versie is zo’n 60 dollar. Maar de gratis versie is al heel goed en heeft geen tijdslimiet. Op youtube staan veel gebruiksaanwijzingen van REAPER. Er is wel kritiek over de gebruiksvriendelijkheid. Ik ben er inmiddels aan gewend, maar wil je een gebruiksvriendelijkere DAW, kijk dan naar Garageband, Logic Pro, FL Studio of Cubase.

Yup, that’s it.

De eerste 3 punten kan je hier direct vinden:

handpan audio-opnames maken
Het onderste apparaat is een RC505 Loopstation, dat is overigens ook een manier om audio-opnames te maken.

Het aansluiten en installeren is ook zo gedaan. Helemaal met het samengestelde pakket, wat ik zelf ook heb gekocht.

Het opnemen spreekt voor zich. Wel moet je nog leren hoe alles werkt. Neem bijvoorbeeld de ‘gain’: de knop van de microfoon die het geluid opvangt. Als die te ver open staat komt er veeeeel te veel geluid binnen en heb je geen mooi geluid door oversturing. Alsof iemand van dichtbij keihard in je oor schreeuwt.

Met de DAW kun je best wel je geluid mooier maken en “oppoetsen”. Je kunt ruisjes wegfilteren en er bijvoorbeeld meer galm opzetten.

Mocht je het nu aan willen schaffen, dan hoop ik uiteraard dat je het via deze link aanschaft. Waarom? Je steunt mij hiermee doordat ik een kleine commissie krijg, én je geeft mij een boost om meer over de handpan te gaan schrijven. Thomann vind ik de meest betrouwbare leverancier van muziekinstrumenten. Zeker als het gaat om levering van instrumenten die je via internet besteld. De handpan zelf moet je natuurlijk niet zo maar via internet bestellen. Maar daar lees je meer over in het artikel over het kopen van een handpan.

Succes met handpan audio-opnames maken en ik lees graag wat je van het artikel vond!


Meer over de handpan

Leave a Comment