Loopstation voor handpan RC505

Loopstation en handpan

In Eigenwijsjes, Handpan, muziektherapie by AnnaLeave a Comment

Ik gebruik het steeds populairder wordende loopstation al sinds 2008 en sinds kort ook in combinatie met de handpan. Dus tijd voor een nieuwe blog!

Geen tijd/zin/mogelijkheid om te lezen? Beluister de voorgelezen blog. Opgenomen met deze superhandige opname-bundel voor audio-opnames zoals muziek of podcasts. Daar lees je meer over in de blog over handpan audio-opnames maken.

Wat is een loopstation? Schilderen met geluid…

Wat is een loopstation en waarom wil je er een hebben? En.. Last but not least: waar kan je het beste een loopstation kopen?

Boss Loopstation RC505 handpan
Loopstation RC505 (boven) JamMan Dgitech Loopstation (onder)

Op de foto zie je mijn loopstations. Met een loopstation (spreek uit: loepsteeesjon) neem je geluid op, wat direct wordt afgespeeld en zich blijft herhalen (‘loopen’) tot je op ‘stop’ drukt.

Daaroverheen kun je dan weer een extra geluid opnemen (overdubben). En nog een geluid, enzovoorts.

Alsof je schildert met geluid. Een collage maakt. Of een landschap: soundshape…

Je begint bijvoorbeeld met een ritme. Daarover de akkoorden. Daarover een melodie. En voilà. Je hebt een one-(wo)man-show.

Het kan complete chaos worden, of een resultaat om van te smullen (en alles daartussenin). Maar het hele proces vind ik veel fascinerender. Dan bedoel ik dus wat je allemaal tegenkomt wanneer je gaat spelen met een loopstation.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling: oordelen voorbij…

Zo ben ik in 2008 begonnen, in mijn uppie op mijn studentenkamertje. Mijn eerste loopstation was een JamMan Digitech, het blauwe ding op de foto. Ik heb mijn stem toen ‘ontdekt’. Het instrument was niet alleen een boost voor mijn muzikale ontwikkeling. Maar ook (juist!) bleek dit de spiegel van mijn persoonlijke ontwikkeling te zijn. Ik ging mijn eigen oordelen voorbij, omdat mijn motivatie en plezier in het spelen veel groter waren.

Onbevangen proces

Vervolgens ging ik ermee experimenteren binnen muziektherapie. Er ontstond vrijwel direct verbinding. Het speelse karakter nodigt uit om in beweging te komen. Onbevangen spelen.

Kinderen en volwassenen kregen meer zelfvertrouwen bij het terughoren van zichzelf.

Anderen leerden beter te luisteren en aandacht vast te houden bij het opnemen en afspelen.

Iedereen in de groep een geluidje laten opnemen, is een sociaal-emotioneel spel. Waarbij je zowel tegemoetkomt aan de basisbehoefte zich te verbinden met de ander als het geven van controle en autonomie.

Bevrijdend resultaat

Het resultaat is soms prachtig, soms bijna ondraaglijk… Dát samen beleven en laten bestaan is helend.

Een bevrijden resultaat…

Het leert je afstand doen van jouw handelen. Weten dat jij niet bent wat je doet, maar dat je bent wie je bent. En dat je telkens een keuzemogelijkheid hebt. Bijvoorbeeld om de opname op het loopstation te wissen. Ja, ook de mooie resultaten. Als je bijvoorbeeld wil oefenen in loslaten.

En soms, maken we er juist een mp3 van, om het voor altijd te bewaren en terug te kunnen luisteren…

Loopstation binnen muziektherapie

Tot op heden gebruik ik de JamMan binnen muziektherapie. Het robuuste apparaat krijgen mijn cliënt en ik niet stuk! Eenmaal heb ik de adapter moeten vervangen. Maar ik geloof dat-ie nog wel jaren mee gaat! Helaas wordt deze niet meer gemaakt. Maar wel af en toe nog 2e hands verkocht.

Daarnaast heb ik het Boss loopstation, type: RC505 aangeschaft. Waarom? Omdat het eigenlijk 5 Jamman’s in 1 zijn! Een fijne bijkomstigheid: er zitten uitgebreide functies op. Zoals heel veel effecten (reverb, delay, Guitar to Bass) en… Last but not least: met de functie ‘phantom power’ kan ik een condensator microfoon aansluiten.

En daarmee…..

kan ik de handpan fijn opnemen!

Handpan en loopstation…

Zo gebruik ik het bij de Live Handpan & Silence sessies op de meditatie app Insight Timer (overigens een superfijne, gratis app!).

Bij het maken van mantra’s en affirmatiesongs in opdracht, kan ik de RC505 loopstation niet meer missen!

Wanneer ik geen maatje heb om a la minute mee te musiceren (zeker tijdens de lockdowns door Corona…), heb ik het loopstation!

Waar verkrijgbaar?

Speel jij handpan, zing je of gebruik je een ander instrument? En heb je nog geen loopstation? Ik kan je er echt 1 aanraden! Muziekwinkel Thomann vind ik een erg fijne leverancier! En ja, als je via deze link iets koopt bij Thomann, krijg ik daar een minicommissie op. Ik raad je dan ook alléén datgene aan wat ik zelf het allerfijnste vind.

Boss Loopstation RC505 is magic. Boss heeft ook goedkopere varianten, minder uitgebreid, maar wel erg fijn om mee te starten.

Tot slot kan ik je online marktplaatsen aanraden. Zeker als je nog niet weet of een loopstation iets voor je is. Maar test het apparaat dan altijd eerst even uit of vraag om een demonstratie van de verkoper.

Succes met je keuze! En als je een vraag hebt, hit me!

Leave a Comment