handpan phoenix oil

Handpan onderhoud

In Eigenwijsjes, Handpan by AnnaLeave a Comment

Hoe onderhoud je de handpan? Wat heb je nodig? Waar moet je op letten? Wat doe je als de handpan roest?

Je leest hier de antwoorden 🙂

Roest op mijn handpan!

Man, ik schrok me kapot toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst roest op mijn handpan zag verschijnen. Heel sneaky was het daar tevoorschijn gekomen. Tja, wist ik veel. Ik speelde er dagelijks op en dacht dat dat ding van roestvrijstaal was! Ik dacht dat na elke speelbeurt de handpan schoonmaken met een microfiberdoekje zou volstaan. Niets bleek minder waar…

Gelukkig antwoordde Ralf van Ayasa Instruments meteen en kon ik direct de roest aanpakken. Hij stuurde me een stukje schuursponsachtig-iets speciaal voor metaal op en vertelde me dat ik het het beste zo snel mogelijk weg kon halen om verspreiding te voorkomen. Met wat alcohol zachtjes met het materiaal schuren op de plek van de roest. Tot die verdwenen is. Het zorgt ervoor dat de zwarte kleur lichter wordt, maar aan de klank doet het niet af. Gelukkig.

Ayasa regular treatment document
Mijn heilige handpan onderhoudsmateriaal.

Onderhoud met phoenix oil

Ik leerde toen ook dat je de handpan het best 1 x per maand helemaal schoonmaakt met alcohol, en vervolgens invet met een beetje olie. Na wat research leek mij Phoenix oil (zie foto) het beste. Heb er nog geen spijt van! Je gebruikt per beurt maar een paar druppeltjes, laat het een nachtje zo staan en je kunt weer spelen. Ik heb het flesje al jaaaaaren.

Zon, zee en…. Handpan (not!)

Tot zo ver het onderhouden van de handpan. Een tweede leermoment, was toen ik nog in de psychiatrie werkte en de handpan voor het eerst meenam voor de cliënten op de gesloten afdeling.

Het was een prachtige zonnige dag, en de psycholoog en ik nodigde iedereen uit rond het middaguur in de binnentuin. We hadden afgesproken dat hij de geleide meditatie zou doen, terwijl ik die zou ondersteunen met de handpan klanken. Mijn dag kon niet stuk! Trots als ik was op mijn allereerste handpan! Passievol en ambitieus dat ik was om iedereen met de prachtige klanken in vervoering te brengen…

Vol vertrouwen pakte ik de handpan op, die ik alvast had klaargelegd in het midden van het gras. Ik speelde de noten en dacht even dat ik de techniek kwijt was. Dat ik scheef op de tonen speelde ofzo. Ik dacht dat ik iets fout deed. Werd ik nou gek? Hoorden de anderen dit ook?

De handpan klonk intens vals.

Niemand in vervoering.

Mijn techniek was prima, maar mijn fout was de handpan in de zon te bespelen… Je zou opnieuw het wiel kunnen uitvinden. Maar mark my words: GEWOON NIET DOEN DUS!

Samenvattend: hoe onderhoud je jouw dierbare handpan?

  • Was je handen voordat je handpan gaat spelen
  • Na elke speelbeurt schoonwrijven met een schone microfiber doek
  • 1x per maand met alcohol schoonmaken en daarna direct inwrijven met Phoenix oil
  • Ver weg van een warmtebron (zoals een radiator) plaatsen
  • De handpan uit de zon houden! (in de zon wordt de handpan vals, dit trekt wel weer bij als de handpan weer afkoelt, maar als je door zou spelen in de zon, kan je hem gemakkelijk ontstemmen. Gewoon zon vermijden dus!)
  • Vermijd spelen bij de zee. De lucht hangt vol met zouten, wat niet ten goede komt voor je handpan.

En voor de verderrest: veel plezier!


Meer over de handpan

Nederlandse handpancursus

Leave a Comment