iRig2 Clubhouse

iRig2 en… Clubhouse

In Eigenwijsjes, Handpan by AnnaLeave a Comment

In deze post op Instagram vroeg ik of er mogelijk behoefte is aan een blog over de iRig2 in combinatie met Clubhouse.

(Clubhouse is een van de social media. Echter gebruik je enkel en alleen live audio. Je kunt in een virtuele ‘room’ binnenstappen en je hoort mensen praten over het aangegeven onderwerp. Je hebt dan de mogelijkheid om ook mee te praten. Op Clubhouse wordt ook veel muziek gemaakt. En dat is waar ik het dus met name interessant ben gaan vinden. Je kunt zelfs samen musiceren. Het geluid wordt niet gedempt als een ander geluid maakt. Wat bijvoorbeeld wel is bij Whatsapp of Zoom.

Waarom een iRig2?

Clubhouse kan enkel en alleen via een iPhone. En om mijn loopstation aan te sluiten op mijn iPhone zocht ik dus een tussenoplossing, tussenapparaatje…

Toen ik het pakketje had uitgepakt heb ik het eerst direct geprobeerd opnames te maken met mijn dictafoon op mijn iPhone. Ik dacht vet! Het werkt! Nu ben ik dus veel mobieler omdat ik geen computer nodig heb. Ik zou zelfs buiten muziek live en online kunnen delen (al is dat niet helemaal aan te raden als je een handpan gebruikt. Maar daar meer over in de blog hoe onderhoud je de handpan).

Super fijn, dat apparaatje iRig2. Want ik kan hiermee het loopstation RC505 rechtstreeks verbinden met mijn iPhone. Naast opnames maken via dictafoon, kan ik ook online LIVE Handpan & Stilte sessies doen via de app Insight Timer. Je kunt mij dan wel horen spreken, zingen (ja ja) en zien, maar je kunt als deelnemer alleen reageren via de chat. Eenrichtingsverkeer wat betreft geluid dus. Het loopstation wil ik wel live kunnen horen, dus mijn koptelefoon zit dan in de koptelefoon-output van het loopstation. In plaats van in de iRig2.

Dus ik dacht: dat werkt wellicht ook zo op Clubhouse!

Maar, dat bleek niet het geval. Ik kan wel geluid ontvangen van mensen die praten in Clubhouse, maar dan moet ik de koptelefoon in de iRig2 stoppen. En dan hoor ik de muziekloop van het loopstation niet! Daarvoor moet ik de koptelefoon namelijk in het loopstation stoppen. En dan… Precies, hoor ik de mensen in de room weer niet.

AAARGHHH !@%%34@%!?!?

Hoe gebruik je de iRig2 in combinatie het loopstation en Clubhouse?

Blijkt dat je een ‘monitor’ nodig hebt. Daar ga ik nu technisch niet op in, want ik neem aan dat je gewoon de oplossing wil. Bij dezen: kijk naar de afbeelding hier onder.

iRig2 gekoppeld aan een audio-interface om interactie te hebben op Clubhouse
  1. De gele jack-kabel zit aan de ene kant in de output van het loopstation. Dat geluid wil ik sturen naar de iRig2.
  2. Het andere uiteinde zit links in de input, waar het gitaarsymbooltje staat.
  3. De loshangende zwarte kabel die vastzit aan de iRig2, gaat in de iPhone (koptelefooningang). Je hebt hier een extra plugje voor nodig als je een nieuwe model hebt waar geen aux-kabeltje meer in kan… Ik heb nog een oude 😉
  4. Op de iRig zie je een koptelefoonsymbooltje. Daar doe je normaal gesproken je koptelefoon in om geluid dat uit de iPhone komt te kunnen horen. Maar, we willen nu ook het geluid dat uit het loopstation komt horen.
  5. De blauwe kabel heeft een verloopstukje (van grote jack naar kleine jack) om in de koptelefooningang te passen. Vervolgens gaat de andere kant van de blauwe kabel naar kanaal 1 van de Focusrite audio interface. Het geluid wat uit de iPhone komt gaat door die kabel heen naar de Focusrite audio interface.
  6. Dan is er nog een groene kabel. Die gaat van kanaal 2 (audio interface) naar de iRig in de ingang van het (computer/monitor/laptop???)symbooltje. (Laat het me weten als jij weet wat het symbool moet voorstellen). Volgens mij stuurt de iRig het geluid wat hij naar de iPhone stuurt via de zwarte kabel, nu ook via de groene kabel naar de audio-interface.

Hoe kan ik het geluid nu horen van de iRig2 naar en van Clubhouse?

De laatste en belangrijkste stap: sluit de koptelefoon (of geluidsboxen) aan op de output van de audio-interface. Je ziet dat niet op de foto, maar het zit op deze audio interface rechts onderin. Die registreert dus alle geluid die binnenkomt en uitgaat via de iRig2.

Goed, ik hoop dat deze uitleg duidelijk genoeg was. Vergeet ook vooral niet de volumeknoppen / gain open te draaien NADAT je alles hebt aangesloten, en dan hoor ik je graag een keer op Clubhouse!

Connect je ff met @Handpanna?

Fijne dag of avond!

Anna

Leave a Comment