De stem als uitlaatklep

In muziektherapie, SingInsideOut, Stembevrijding, stemexpressie, vocale muziektherapie by Anna

De stem kan dienen als een krachtige en expressieve uitlaatklep voor jouw innerlijke belevingen.

Emotionele expressie en trauma verwerking

De stem stelt ons in staat om onze emoties uit te drukken. Door te zingen, spreken, neuriën, oerhuilen of schreeuwen kunnen we onze vreugde, verdriet, angst en boosheid uiten en verwerken. Emoties of belevenissen waar geen woorden aan te geven zijn door o.a. trauma kunnen tóch bereikt worden en als het ware ‘losgeweekt’ worden. Zo laat je de blokkades weer stromen en kan je gebeurtenissen verwerken en achter je laten.

Stressvermindering

Het uiten van geluiden of zingen kan helpen stress te verminderen en spanning los te laten.

Zelfreflectie

Door je stem te gebruiken om je gedachten en gevoelens hardop uit te drukken, kun je meer inzicht krijgen in jezelf. Het helpt om jezelf letterlijk te horen en om de trilling door je lichaam te voelen, om ze beter te begrijpen.

Versterken van je autonomie en zelfvertrouwen

Voor mensen die zich niet gehoord voelen, kan het gebruik van de stem als uitlaatklep een gevoel van autonomie en zelfvertrouwen geven. Letterlijk leren je stem te laten horen en ervaren dat iemand luistert is enorm ik-versterkend.

Verbinding met anderen

Het delen van je stemgeluid met anderen kan een gevoel van verbondenheid creëren. Samen zingen of spreken kan een gevoel van gemeenschap bevorderen.

Of je nu zingt, praat, schreeuwt, neuriet of op een andere manier je stem gebruikt, de stem als uitlaatklep is een extreem belangrijke en voor de hand liggende manier om jezelf uit te drukken en verschillende aspecten van je leven te verkennen en te helen.


Jouw stem als uitlaatklep ervaren bij SingInsideOut? Maak hieronder je afspraak of mail naar anna@annaliem.nl