handpan

Goedkope handpan kopen, doen of niet?

In Handpan by Anna

Wauw, je ziet een ongelofelijke kans om een handpan goedkoop te kopen. Doen of niet? Het woord “ongelofelijk” zegt het eigenlijk al. Een handpan is niet voor niets zo duur. Maar als je dan t├│ch die “kans” niet voorbij wil laten gaan, let dan sowieso op de volgende punten!

  1. Kwaliteit en prijs: Wees voorzichtig bij het overwegen van zeer goedkope handpannen, omdat de kwaliteit mogelijk niet aan de verwachtingen voldoet. Goedkopere opties kunnen inconsistent geluid (lees: vals!), minder duurzame materialen en een minder nauwkeurige afstemming hebben.
  2. Tweedehands handpannen: Het kan de moeite waard zijn om naar tweedehands handpannen te kijken, omdat deze soms tegen lagere prijzen beschikbaar zijn. Ik zeg SOMS omdat een handpan, mits goed onderhouden, zijn waarde redelijk behoudt. Controleer dus grondig de staat van het instrument en probeer de handpan ALTIJD uit voordat je hem koopt.
  3. Beginnersmodellen: Een handpan met weinig tonen. Ik zou voor minimaal 8 tonen gaan, rondom de middelste toon (Ding genaamd). Lees hier meer over een beginnershandpan… Sommige fabrikanten bieden instapmodellen aan die goedkoper kunnen zijn dan de goede handgebouwde handpannen. Deze kunnen een goede optie zijn als je net begint en geen grote investering wilt doen. Maar, koop je bij zo’n grote muziekwinkel, tja, dan houd je wel een bepaalde markt in stand…
  4. Kleine makers: Er zijn handpanmakers die minder bekend zijn en daarom lagere prijzen hanteren dan bekendere merken. Zorg ervoor dat je onderzoek doet naar de reputatie en kwaliteit van de maker voordat je een aankoop doet!
  5. Alternatieve instrumenten: Als een traditionele handpan buiten je budget ligt, kun je overwegen om naar alternatieve percussie-instrumenten te kijken die vergelijkbare geluiden kunnen produceren, zoals tongue drums of steel tongue drums.
  6. Spaarplan: Als je echt geïnteresseerd bent in het spelen van een handpan, kan het de moeite waard zijn om te sparen voor een kwaliteitsinstrument. Dit kan zorgen voor een betere speelervaring en duurzaamheid op de lange termijn.

Over welke bedragen hebben we het eigenlijk precies?

Ik zou een handpan onder de 1000,- met 8 tonen of meer erg verdacht vinden.

Goedkoop vind ik rond de 1200,- voor een handpan met 8 tonen of meer.

Conclusie: een goedkope handpan kopen of niet?

Dat is helemaal aan jou. Onthoud dat de prijs van een handpan meestal in verhouding is met de kwaliteit en het vakmanschap van het instrument. Wil je een goedkope handpan kopen? Wees dan geduldig. Doe grondig onderzoek om ervoor te zorgen dat je een instrument krijgt dat aan je verwachtingen voldoet. Goedkoop is vaak duurkoop!


Meer over de handpan